Blogi » 25.8.2020

Emotet-haittaohjelma leviää Suomessa

Emotet-haittaohjelma on rantautunut Suomeen ja aiheuttaa vahinkoja niin pienissä kuin isoissa yrityksissä. Kuinka suojautua Emotet-haittaohjelmalta?

Kyberturvallisuuskeskus on antanut tässä kuussa vakavan varoituksen Emotet-haittaohjelman leviämisestä. Emotet-haittaohjelmaa levitetään paljon sähköpostitse haitallisina Office-dokumentteina. Haittaohjelma varastaa tietokoneelta sähköposteja, salasanoja, yhteystietoja sekä muuta koneella olevaa dataa ja lähettää ne eteenpäin etäpalvelimelle. Haittaohjelma voi myös ladata koneelle muita haittaohjelmia kuten kiristyshaittaohjelmia.

Luomme kaikille Microsoft 365 asiakkaillemme joilla ei ole erillistä suojausta Microsoft 365 ympäristössä säännön, joka varoittaa otsikkokentässä liitteistä joissa on makroja. Makrot ovat Office-dokumenttien lisäosia, joilla voidaan ajaa tietokoneessa koodia.

Vaikka luomme varoituksen, se ei ole sataprosenttinen suoja. Tarkastakaa tarkasti liitteiden lähettäjät ja viestin ulkoasu. Haittaohjelma voi tulla myös tutusta osoitteesta jos hänen tilinsä on kaapattu. Epäselvissä tapauksissa voitte olla Isoweli Helpdeskiin yhteydessä, jossa asiantuntijamme voivat tarkastaa viestin ja liitetiedoston turvallisuuden.

Kyberturvallisuuskeskusen tiedote Emotet-haittaohjelmasta: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/emotet-haittaohjelmaa-levitetaan-aktiivisesti-suomessa


Pekka Sivusuo

Tietoturvapäällikkö

040 6726 257
pekka.sivusuo@isoweli.fi